pondělí 29. srpna 2016

Hexagonová vločka

Dnes tu máme malé upozornění, že Vánoce se blíží. Ne, nezbláznila jsem se, ale jaksi mám zažité, abych se už na začátku školního roku začala porozhlížet po vánočních dárcích. No, a také jsem prošila další top - tentokrát vločku, kterou jsem měla rozešitou už cca 2 roky.
Jen pro úplnost - vzor představuje fraktály známé pod názvem Kochova vločka. Motiv jsem viděla na stránkách segerman.org jako obrázek na tričku. Překreslila jsem si ho a pak už jen sešívala hexagony, použila jsem plastové šablonky.
Výsledkem je šestiúhelník o délce hrany 90 cm, vevnitř je Sakon a celý je prošitý volným prošíváním. Kraje jsem sestřihla a olemovala proužkem. Tento quilt bude sloužit pravděpodobně jako podložka pod vánoční stromek nebo ubrus.


Detail prošití:

úterý 23. srpna 2016

Santoro Gorjuss - šaty a tašky

Minulý týden jsem v Ardeku v Brně koupila látky z poslední kolekce Santoro Gorjuss. Zuzka vybírala, protože v této kolekci se objevují její milované lišky, takže jsem dostala úkol ušít z vybraných látek šaty. Z tohoto střihu Burda jsem šila už několikrát, Zuzka si ale poručila větší výstřih. Kombinaci látek vybrala sama.
A protože lištičky na kolečkách se mi taky moc líbily, ze zbytků látek jsem ušila ještě i čelenku a zkusila jsem i malou brož. I když jsou látky poměrně drahé, mám obrovskou radost, že si Zuzka šaty vybrala, nakombinovala, dokonce jí visí na ramínku u postele, aby se mohla kochat. S láskou šité od maminky, věřím, že takové výrobky přinesou pozitivní energii.


Ale to není vše! Z panelů vznikla crossbody kabelka, kombinovala jsem s černou látkou, takže něco vydrží. Protože panelů bylo několik, ušila jsem kabelky celkem tři. Pro Zuzku je ta s liškou, další dvě jsem dala na Fler, snad si najdou své obdivovatelky. Zapínají se na magnet a vevnitř je kapsička na gumku. Na stavitelném popruhu je našitý pruh látky ze stejné kolekce.

sobota 20. srpna 2016

Deka s krokodýly

Došila jsem další top a tak vznikla deka, která může být i vaše, podrobnosti na Fleru.
Zvětšila jsem původně sešité čtverce s krokodýly přidáním bordur.  Fotila jsem dnes venku, to vpravo je stín sušáku na prádlo :)

Na Fler jsem nakonec vybrala tuto fotku se Zuzkou
a ze zbylých čtverců vznikl polštářek.

pátek 19. srpna 2016

Organizér na háčky

Na různých blozích je teď často vidět organizéry na jehlice a háčky. Šijí se v podstatě podobně jako tužkovník, tak jsem si to zkusila taky.

Ve srolovaném stavu.
Vnitřní uspořádání má jen jednu řadu kapsiček. Stejně jako u pastelkovníku jsem navrch všila klopu, aby háčky nevypadávaly.
A takto vypadá rozložený z druhé strany. použila jsem krásný panel s motivem pletení, který byl hezky dlouhý. Pozornému očku určitě nevšimne jedna významná chyba, a sice, že je panel vzhůru nohama. Všimla jsem si toho až úplně na závěr šití. No co, alespoň si ho nechám, nemůžu ho darovat :).

pátek 12. srpna 2016

Džínový potah na sedačku

Dnes jsem konečně nafotila v červnu dokončený potah na sedačku. Tedy sedačku... máme obrovský rohový gauč, abychom se tam všichni pohodlně vlezli, táta samozřejmě vleže. Gauč byl výhodná koupě, ale bohužel má světle žlutý potah. Poslední tři roky jsem sbírala všechny staré rifle a postupně dokupovala další v sekáči (zejména když byly závěrečné výprodeje kus za 10,- Kč). Sešívala jsem postupně do řad, pruhy jsem řezala podle patchworkového pravítka, jsou tedy 15 cm široké.

Výsledek vypadá výborně, ale gauč působí trošku tmavě, byli jsme zvyklí na tu světle žlutou. Ale zvykáme si. Na sedačce teď krásně vyniknou háčkované polštáře s bílým okrajem. V rohovém díle a na boku jsou díly s kapsami na ovladače.
Žádný střih jsem si nedělala, jen jsem rohové a krajové díly špendlila a opakovaně přikládala. Ještě mám v plánu riflové podsedáky na židle do jídelního koutu. Tak co, stála ta práce za to? Myslím, že gauč nám alespoň 5-10 let ještě vydrží a pak můžu použít ty rovné díly přehozu třeba na jiný projekt.

pátek 5. srpna 2016

Háčkovaný polštář kosočtverec

Tak mne minulý víkend skolila pravá angína a beru Penicilín. Zvládla jsem nakazit i manžela a mladšího syna, takže to máme doma veselé. Naštěstí antibiotika rychle zabrala. Většinou ležím a háčkuju nebo pletu.
Dodělala jsem polštářek, který se háčkuje jako velký čtverec, ale rohy se potom přeloží, takže barevné pruhy vytvoří kosočtverec. Na Pinterestu to vypadalo úžasně, se svojí variantou jsem také spokojena. Narvala jsem do něj velký modrý polštář.
Zapínání jsem udělala vzadu na zip, podle fotky určitě pochopíte systém přeložení rohů a jejich sešití.
Jedinou připomínku ale mám. Přece jen polštáře sešité ze dvou čtverců lépe drží hrany, ale možná jsm jen polštář moc naducala. Také doporučuji určitě přízi vždy jedné značky, já likvidovala  různé zbytky a ty barevné byly o trošku silnější než bílý okraj.